Sivilceler hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Sivilceler hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Sivilceler hakkında herkesin bir fikri var. Özellikle internette sivilcelerle ilgili kulaktan dolma birçok bilgi yer alıyor. Yoksa sen de sivilce sorunun için internette bulduğun bazı ev yapımı yöntemleri mi denedin? Eğer öyleyse buna hemen bir son vermelisin! Sivilce sorunu, her ne kadar göz ardı edilse de aslında ciddi bir cilt problemidir. Özellikle altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerekir. Bunu da tabii ki dermatologların yapması gerekir. Yani sivilce sorunun olduğunda mutlaka bir dermatoloğa danışmalı, onun tavsiye ettiği tedavileri kullanmalısın.

Biz de sivilce sorununa sahip Cildimveben.com editörleri olarak toplandık ve sivilceler hakkında doğru zannedilen yanlışları derledik. Hemen keşfetmeye ne dersin?

Yanlış: Sivilceler yalnızca ergenlikte çıkar

Sivilceler yalnızca ergenlikte çıkar

Doğrusu: Sivilce, hem ergenlikte hem de yetişkinlikte gözlemlenen cilt sorunlarındandır. Sivilce sorunu, 20’li, 30'lu ve 40'lı yaşlarınıza kadar devam edebilir. Hatta orta yaşta bile bizleri etkileyebilir. Sivilcenin bu anlamda 2 türü vardır. Biri, ergenlikte başlayıp, yetişkinlikte de devam eden kalıcı sivilceler, diğeri ise 25 yaşından sonra başlayan yetişkin aknesidir.

Yanlış: Sivilcenin geçmesi için yüzü sürekli yıkamak gerekir

Sivilcenin geçmesi için yüzü sürekli yıkamak gerekir

Doğrusu: Her cildin günlük olarak temizlenmesi, kirden, fazla yağdan arındırılması gerekir. Ancak sivilceleri geçireceğini düşünerek günde 4-5 defa yüzün, temizleyicilerle yıkanması doğru değildir. Yüzü daha sık yıkamak sivilceyi iyileştirmez. Bunun yerine, yüzümüzü sabah ve akşam olmak üzere, 2 defa temizlememiz daha doğrudur. Yüzümüzü temizlemek bakterileri engellemek için faydalıdır ama aşırıya asla kaçmamak gerekir. Aksi halde, cildimizin pH dengesi bozulabilir ve cilt daha fazla yağ üretebilir. Böylece sebum dengesini bozmuş oluruz.

Yanlış: Bazı sivilceleri sıkmak gerekir

Bazı sivilceleri sıkmak gerekir

Doğrusu: Sivilceleri sıkmak, patlatmak asla iyi bir fikir değildir. Sivilceler sıkıldıklarında, enfeksiyon kaparlar ve bu da sivilcenin iyileşmesini yavaşlatır. Hatta sıkılan sivilceler, iz, leke bırakır. Özellikle geçmek bilmeyen sivilce izlerinden, lekelerinden şikâyetçiysen bunun bir nedeninin de sivilceleri sıkmak olduğunu bilmelisin. Bu nedenle sivilcelerinle asla oynamamalı, sıkmamalısın.

Yanlış: Güneş ışınları ve bronzlaşma sivilceleri engeller

Güneş ışınları ve bronzlaşma sivilceleri engeller

Doğrusu: Sivilcelerle ilgili en yaygın inanışlardan biri de güneş ışınlarının sivilceleri kuruttuğu iddiası! Özellikle yaz aylarında, sivilcelerinin kuruması için denizden çıktıktan sonra saatlerce güneşlenenler olduğunu bile duyduk! Ancak her zaman söylediğimiz gibi, güneşin zararlı UV ışınları cildimiz için oldukça tehlikeli. 

Her ne kadar bu şekilde sivilcelerin kuruyormuş gibi görünse de, güneş ışınları sivilceleri iyileştirmez. Hatta daha kötüleşmelerine bile neden olabilir. Cildimiz güneş ışınlarıyla kuruduğu için cilt, daha fazla yağ üretmeye başlar. Böylece sivilcelerimiz artar. En önemlisi de, güneş ışınları nedeniyle sivilcelerimiz leke bırakır. Bu nedenle sivilceleri olanlar mutlaka cilt tiplerine uygun bir güneş koruyucu kullanmalıdır.

Yanlış: Diş macunu sivilceleri kurutur

Diş macunu sivilceleri kurutur

Doğrusu: İnternette en sık bahsedilen ve sivilce kurutucu zannedilen diş macunu yönteminde sıra! Diş macunu, sivilce üzerine uygulandıktan bir süre sonra kuruyabilir. Ancak temizlendiğinde, sivilcenin daha da büyüdüğü, hatta daha da fazla kızardığı gözlemlenir. Bunun da nedeni, diş macununun içerisinde bulunan florürlerdir. Florürler, sivilceyi daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle diş macununu sivilcelerin üzerine kesinlikle uygulamamalısın.

Yanlış: Sivilceleri olanlar nemlendirici sürmemeli

Sivilceleri olanlar nemlendirici sürmemeli

Doğrusu: Nemlendirici kremler, genel cilt sağlığı için faydalı cilt bakım ürünleridir. Cilt tipine uygun nemlendirici kullanıldığında, cildin günlük ihtiyacı olan nem sağlanır. Bu nedenle cilt tipi ne olursa olsun, nemlendirici kullanmak oldukça önemlidir.

Sivilceli ciltler de, tedavilerine ek olarak, ciltlerinin ihtiyacına uygun nemlendirici kremleri tercih edebilirler. Hatta bazı nemlendirici kremler, sivilce lekelerine de etki ediyor. Bu nedenle günlük bakım rutininde, dermatoloğuna da danışarak cilt tipine uygun kremleri kullanmanı öneririz.

Üye Ol
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?